De inhoud valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van NRC. Advertentie
Bewonder Beaufort24 dit najaar nog
Verken al wandelend of fietsend kunst aan de Kust
De Vlaamse Kust is dit najaar dé bestemming voor kunstliefhebbers die houden van een verfrissende mix van natuur, cultuur en creativiteit. Triënnale Beaufort nodigt je uit om fietsend of wandelend te genieten van de hedendaagse kunstwerken die de Vlaamse kustlijn sieren.
Ga op verkenningstocht
Het kunstparcours dat zich uitstrekt over de kustlijn van België, biedt inspiratie door hedendaagse kunst te presenteren in een adembenemende omgeving die je actief kunt verkennen. Zo biedt Triënnale Beaufort een scala aan fiets- en wandelroutes die je langs de kunstwerken leiden, elk met hun eigen charme en karakter. De routes zijn zorgvuldig uitgestippeld om zowel de kunstwerken als het prachtige kustlandschap tot hun recht te laten komen.
Diverse routes
Voor de fietsers zijn er zeven verschillende routes die variëren van 23 tot 45 kilometer. Ideaal voor wie graag sportief of recreatief bezig is en tegelijkertijd wil genieten van kunst. Ook aan de wandelliefhebbers is gedacht: per kustgemeente zijn er diverse routes beschikbaar, variërend van 7 tot 13 kilometer lang. Zowel op de wandel- als de fietstochten ontdek je niet enkel de kunstwerken van Beaufort24 maar ook het Beaufort Beeldenpark. Het Beeldpark telt ruim 40 kunstwerken die bleven staan uit de vorige 7 edities van Triënnale Beaufort.
Twee Nederlandse kunstenaars
Zoals altijd is er ruimte voor internationaal talent bij Triënnale Beaufort dus is er dit jaar ook ruimte gecreëerd voor de Nederlandse inbreng. Ontdek de twee bijzondere kunstwerken die je niet mag missen.
‘Moeder’ van Femmy Otten, Oostende
Een van de meest opvallende kunstwerken aan de Vlaamse Kust is ‘Moeder’ van de Nederlandse kunstenaar Femmy Otten. Negen maanden werkte Femmy Otten aan een houten versie van dit beeld: de volledige duur van haar zwangerschap. Door de tijd te nemen, kon ze ook afstand creëren. Het viel Femmy op dat er relatief weinig afbeeldingen van zwangere vrouwen in de kunstgeschiedenis bestaan, zeker in de hedendaagse kunst. Ook kunst van vrouwelijke kunstenaars die moeder zijn, is ondervertegenwoordigd in de publieke ruimte. Aan deze hernieuwde versie in marmer gaan opnieuw negen maanden precisiewerk vooraf. Het beeld werd niet gekneed door de blik van een man. Haar naaktheid is niet erotisch, maar ontwapent. Zonder de ballast van kledij zijn we allen gelijk: een troostende gedachte. Je voelt de zachtheid en liefde die de kunstenaar in de uitvoering stak.
‘Monobloc Moments’ van Sara Bjarland, De Haan - Wenduine
Een ander indrukwekkend werk is Monobloc Moments van Sara Bjarland. Sara is afkomstig uit Finland maar woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft de alom bekende plastic tuinstoel, de ‘Monobloc’, omgetoverd tot een kunstobject met een diepere betekenis. Dit werk is een reflectie op massaproductie en de relatie tussen het alledaagse en het esthetische. De installatie bestaat uit een reeks bronzen stoelen die op een unieke manier zijn opgesteld, waardoor ze een nieuw leven krijgen. Het kunstwerk bracht al heel wat gemoederen in beweging en is zeker een bezoekje waard.
Unieke kans: Beaufort24
Triënnale Beaufort biedt een unieke kans om hedendaagse kunst te ervaren in een omgeving die zowel inspirerend als ontspannend is. Of je nu een fervent fietser bent, liever wandelt of het toch wat rustiger aan wil doen met de Kusttram? De routes langs de kust zijn een ideale manier om kunst en natuur met elkaar te verbinden. Mis deze kans niet om in het najaar de Vlaamse Kust te ontdekken en je te laten verrassen door de kunstwerken van Beaufort24.
Ontdek hier meer
Ontdek unieke kunst aan de Belgische Kust
Een open tentoonstelling die 67 kilometer met elkaar verbindt
Tijdens de achtste editie van Triënnale Beaufort tonen achttien kunstenaars hun beeldende werken op unieke locaties in het Belgische Kustgebied. Het concept ‘Fabric of Life’ nodigt bezoekers uit om de vele facetten van de kunstwerken te verkennen in het decor dat negen gemeenten met elkaar in verbinding brengt.
Unieke plekken
De verspreide kunstwerken vormen samen een tentoonstelling van 67 kilometer langs de kustlijn, waardoor zowel de omgeving als de werken een andere dimensie krijgen. In haar selectie heeft curator Els Wuyts zorgvuldige afwegingen gemaakt om de kunstenaars en hun werken aan specifieke plekken te koppelen. Hierdoor integreren de artistieke creaties integreren met de omgeving zodat de kunst en de Kust nog meer samenkomen. Wie Triënnale Beaufort bezoekt, ontdekt daardoor ook minder bekende plekken langs de Belgische Kust die dit jaar wederom gratis en toegankelijk zijn voor iedereen en voor veel kunstwerken het uitgangspunt voor de creatie vormen.
Verbondenheid als rode draad
De legendes, herinneringen, geschiedenislessen, de verhalen en de mensen die verbonden zijn aan de publieke locaties, vormen de rode draad voor het verhaal achter Beaufort24. Ook het concept van dit jaar nodigt uit om naar de diepere lagen te kijken. ‘Fabric of Life’ vormt het uitgangspunt als een vlechtwerk van verschillende lijnen en vezels, richtingen en patronen om dieper te kijken. „Het is een uitnodiging om bepaalde perspectieven of gekende vergezichten aan de Kust open te vouwen en dat weefsel van relaties, slierten, lussen, vlechten, kabels, zwermen en schubben te ontknopen”, aldus Els Wuyts.
Alle soorten en maten
Dat resulteert in het tentoonstellen van grootste sculpturen, maar ook intieme kunstwerken. „Denk aan een groots monument of juist een klein kunstwerk waarin meer dan één verhaallijn terug te vinden is en veelzijdige herinneringen of onontdekte waarden aan de oppervlakte komen drijven”, voegt de curator toe. In de werken komen allerlei vormen, maten, materialen, kleuren en stijlen aan bod waardoor bezoekers telkens opnieuw verrast worden door opvallende artistieke creaties die samensmelten met, of juist in contrast staan tot de omgeving en de natuur. Van sculpturen waar je doorheen kunt stappen zoals ‘Trouble Sea’ van Lucie Lanzini tot ‘Moeder’ van Femmy Otten waarbij het wateroppervlak als sokkel dient voor het ontwapende klassieke beeld.
Ontdek zelf Beaufort24
Triënnale Beaufort zet de diversiteit en de kwaliteit van de Kust als toeristische topbestemming het hele jaar door centraal. Beaufort24 is vanaf de aanloop naar het Paasweekend (27 maart) tot en met de herfstvakantie (3 november) te bewonderen.
Meer weten over Beaufort24?






DNA van kustgemeenten
Om de verbinding te leggen tussen de plekken zijn dit keer ook landinwaarts sculpturen te vinden. Langs de sporen van de kusttram, de havenzones en dorpskernen zijn creaties te vinden en ook de markten, dijken, akkers en parken worden door de kunstwerken in één beweging met elkaar verbonden.
Els: „De nieuwe installaties zullen bewust, betekenisvol en bescheiden invloed uitoefenen op bestaande denkbeelden en gedachtegangen en in hun verbeeldingen bereikbaar, tastbaar of weerbarstig zijn. Aan een kruispunt, een glooiende duin, een stiltegebied of een eenvoudig rotonde, een vuurtoren of een waterkant. Of in het schuim van de getijden of de ondiepe poelen op het strand, langs de groeven in de vette landbouwgrond of nabij de voegen van die typische dijktegels langs de Belgische Kust.”


Nationaal en internationaal
De achtste editie van Triënnale Beaufort bouwt voort op de gevestigde elementen: nationale en internationale beeldende kunstenaars die unieke beelden creëren, die onbeperkt te bezoeken zijn voor iedereen. Door het Belgische Kustgebied als decor te gebruiken, leren bewoners, dagtoeristen en tweede verblijvers de regio weer op een andere manier kennen als cultuur-toeristische bestemming.
Ontdek zelf Beaufort24
Beaufort24 is vanaf de aanloop naar het Paasweekend (27 maart) tot en met de herfstvakantie (3 november) te bewonderen
Bekijk het hier
Maak kennis
Ook dit jaar bestaat de artistieke selectie uit een mix van nationale en internationale kunstenaars:
- Filip Vervaet (B) en Maëlle Dufour (B) in De Panne
- Johan Creten (BE/FR) en Jorge Macchi (AR) in Koksijde-Oostduinkerke
- Selva Aparicio (SP) en Alexandra Bircken (DE) in Nieuwpoort
- Lucy en Jorge Orta (UK/AR) en Jef Meyer (B) in Middelkerke – Westende
- Femmy Otten (NL) en Marius Ritiu (RO) in Oostende
- Sara Bjarland (FIN) en Pei-Hsuan Wang (TAI) in De Haan-Wenduine
- Romain Weintzem (FR) en Driton Selmani (KOS) in Blankenberge
- Monika Sosnowska (PO) in Zeebrugge, samen met een tweede werk dat in coproductie met Triënnale Brugge 2024 wordt gepresenteerd
- Richard Deacon (UK) en Lucie Lanzini (FR) in Knokke-Heist
Acht van de kunstwerken die tijdens Beaufort24 worden gepresenteerd, zijn permanente werken en die daarmee het Beaufort Beeldenpark verrijken. Met de nieuwe kunstwerken erbij zal het vijftig kunstwerken omvatten.