Dit is een advertentie van Odido.
De inhoud valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van NRC.
Advertentie

Podcastreeks

De Verschilmakers

Iedereen wil het verschil maken, gezien worden en goed bezig zijn. Of je nu ondernemer bent of een medewerker van een grote organisatie. Maar hoe maak je zakelijk gezien het verschil in een constant innoverende en digitaal verbonden wereld?

Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze podcastreeks met echte Verschilmakers op het gebied van technologie en innovatie. Welke trends zien we en welke doorbraken kunnen we verwachten in de toekomst? En hoe houd je de mens centraal?

Maakt technologie recruitment eerlijker en menselijker?

‘Het leidt tot grote verrassingen, ervaring zegt dus niet alles’

Diversiteit op de werkvloer leidt tot meer creativiteit, grotere winstgevendheid en minder verloop. Toch vissen veel organisaties steeds opnieuw in dezelfde krappe vijvers, waardoor er geen vernieuwing ontstaat. Een datagedreven aanpak van recruitment kan helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken én het proces eerlijker te maken. Fleur Melkert, COO van Equalture, legt uit hoe.

Fleur Melkert
Foto: Fleur Melkert, cco en co-founder Equalture.
Fotocredits: Phenster

„Tijdens mijn studie richtte ik met mijn tweelingzus Charlotte een recruitmentbureau op. Het viel ons al gauw op dat het hele recruitmentproces manueel, ouderwets en subjectief was. Er werd totaal niet datagedreven gewerkt, zoals in andere sectoren steeds meer gebeurde. Daardoor ging er veel mis, van onbewuste discriminatie tot simpelweg niet weten wat mensen echt in hun mars hebben.”

Uit onvrede hierover is Equalture ontstaan, een platform voor datagedreven recruitment. Kandidaten worden niet op basis van hun CV beoordeeld, maar doorlopen een aantal digitale games waarmee hun persoonlijkheid en skills objectief in kaart worden gebracht. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans en komen alleen kandidaten die echt voldoen aan het profiel, op gesprek. „Het klinkt misschien paradoxaal maar juist door het gebruik van technologie, maken we het recruitmentproces menselijker en eerlijker. Je wordt beoordeeld op basis van wie je bent en wat je kunt, niet op basis van je trackrecord en persoonlijke achtergrond.”

Sneller, beter, diverser

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een leider op het gebied van datagedreven recruitment, met grote multinationals als klant. Zo benaderde voedingsconcern FrieslandCampina hen voor ondersteuning bij de voorselectie van kandidaten voor hun traineeships. “Zij merkten dat er na de voorselectie steeds een redelijk homogene groep overbleef, van mensen met dezelfde achtergrond en dezelfde studie. Aan ons de vraag om hen te helpen om de kwaliteit en diversiteit van de groep kandidaten te vergroten zonder een grotere investering in tijd van henzelf.”

Games als hulpmiddel

Met behulp van games toegesneden op de gewenste kenmerken van kandidaat-trainees, was Equalture in staat om versneld een voorselectie te maken die bovendien veel diverser was dan voorheen. Dat werkte door in het aannamebeleid. “Eén op de vier mensen die werden aangenomen als trainee, zouden op basis van de beoordeling van CV en motivatiebrief niet door de selectie zijn gekomen. Maar juist deze mensen bleken de juiste skills te hebben om succesvol aan de slag te gaan bij het bedrijf.”

‘Juist deze mensen bleken de skills te hebben om aan de slag te gaan bij het bedrijf’ – Fleur Melkert, cco en co-founder Equalture

Vooroordelen uitsluiten

Vooroordelen of biases zijn overal een groot probleem, weet Melkert. Niemand is in staat om volledig objectief te oordelen, ook Equalture zelf niet. „Wij gebruiken de games zelf ook om functies te vervullen. En eerlijk is eerlijk, soms leidt dat tot grote verrassingen. Dan scoort iemand met een weinig indrukwekkend LinkedIn-profiel heel goed, maar een kandidaat met een enorme staat van dienst helemaal niet. Ervaring zegt dus niet alles.” Ook voor kleine organisaties die zelf de recruitment doen, is het nuttig om zich bewust te zijn hiervan en bijvoorbeeld ook op papier minder geschikte kandidaten uit te nodigen voor een gesprek.

Zo maakt Odido het verschil

Als grootste provider van Nederland zet Odido alles op alles om technologie menselijk te maken. Daarmee wordt bedoeld dat technologie zinvol, duurzaam en inclusief is. Voor elkaar, en voor de samenleving. Iedereen kan meedoen, niemand is uitgesloten. En dat geldt natuurlijk ook voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt

Lees hier meer

Betrouwbaarheid

Rollen en functies veranderen snel, daarom besteden ze veel aandacht aan de (door) ontwikkeling van de games. „Zo hebben we onlangs games ontwikkeld om ownership en hoe je omgaat met feedback te toetsen. Tegelijkertijd checken we voortdurend of kandidaten niet met gebruik van ChatGPT of andere AI-tools de games kunnen beïnvloeden. Betrouwbaarheid is cruciaal voor de juiste match.”

Toekomstgericht

De juiste match vinden is van toenemend belang binnen een markt met arbeidskrapte. Melkert: “Als je in kaart brengt welke skills en persoonlijkheidskenmerken de mensen die je aanneemt hebben en bijhoudt of ze succesvol zijn binnen de organisatie, krijg je waardevolle data waarmee je de profielen voor functies steeds beter kunt finetunen en de kans op een succesvolle match verder kunt vergroten. De voorspellende potentie van de data die veel HR-afdelingen al hebben is enorm. Het zou gaaf zijn als daarmee meer wordt gedaan.”

Er is nog een belangrijke reden om meer focus te leggen op skills en potentie, zegt Melkert. “Een groot deel van de rollen waarvoor we nu werven, bestond tien jaar geleden nog niet. En over tien jaar zullen er opnieuw veel nieuwe functies zijn ontstaan. Dus hoe eerlijk en relevant is het dan om mensen nog steeds te beoordelen op basis van ervaring? Dat kan – en moet – echt anders!”

Over Fleur Melkert

In 2018 richtte Fleur Melkert samen met haar tweelingzus Charlotte, Equalture op. Hun bedrijf zet zich in voor een wereld waarin mensen worden beoordeeld op basis van hun skills, potentie en persoonlijkheid in plaats van gender, leeftijd of persoonlijke achtergrond. Om dat te bereiken, heeft het bedrijf een datagedreven aanpak voor recruitment ontwikkeld, waarin games een hoofdrol spelen. Meer weten over haar missie? Luister naar de podcast.

Vivianne Bendermache

Podcasthost van
De Verschilmakers.

Vivianne Bendermacher

Als techdeskundige deelt Vivianne Bendermacher haar kennis en visie over haar grote passie: technologie. Ze is bekend van radio, tv en als dagvoorzitter of spreker bij events in de ICT-wereld. Ook zet ze zich actief in voor empowerment van vrouwen via ICT en technologie, onder andere door lezingen en het helpen zichtbaar maken van rolmodellen.

‘Robots kunnen je nu al helpen bij schaarste’

Over 20 jaar een robot in elk bedrijf?

Robots die ouderen gezelschap houden, gewassen tegen schadelijke insecten beschermen of pakketjes bezorgen: over een aantal jaren zijn ze de gewoonste zaak van de wereld. Robotica neemt een vlucht en brengt tal van voordelen met zich mee voor bedrijven én voor onze samenleving, legt Albert Maas, CEO van Avular, uit.

Albert Maas
Foto: Albert Maas, CEO van Avular.
Fotocredits: Phenster

Hij was geen jongetje dat met robots speelde. Pas als student aan de TU Eindhoven raakte Albert Maas gefascineerd door robotica en de mogelijke toepassingen voor de maatschappij. „Ik heb altijd een voorliefde gehad voor techniek in combinatie met design en user experience”, vertelt hij. „Op de universiteit kwam ik in contact met professor Maarten Steinbuch, die net een robotica groep had opgezet. Het multidisciplinaire aspect van dit nieuwe vakgebied sprak me enorm aan. En ik zag: dit is een ‘blue ocean’, een markt waarin nog heel veel kansen liggen en veel mogelijkheden om het verschil te maken en de maatschappij vooruit te helpen.”

“Ik heb altijd een voorliefde gehad voor techniek in combinatie met design en user experience” – Albert Maas, CEO Avular

In 2014 begon hij het bedrijf Avular, dat zich richt op de productie van mobiele autopilots, robots en drones, met bijbehorende software. Inmiddels staat er een team van meer dan zestig internationale experts klaar om een snelgroeiend klantenbestand te helpen met alle uitdagingen rondom mobiele robotica. Maas: „Iedereen deelt de drive van waaruit het bedrijf destijds is begonnen, om het verschil te maken in de maatschappij door middel van mobiele robots. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Wij delen dan ook de visie van Jensen Huang, de oprichter van AI-chipmaker NVIDIA, dat uiteindelijk alle mobiele machines een robot zullen zijn.”

Verbinding creëren

Om te beginnen, ziet Maas toepassingen voor robots in sectoren met een prangend arbeidstekort, zoals de bouw en de zorg. „Wij zijn als land steeds welvarender geworden. Daardoor zijn er functies ontstaan die lastig te vervullen zijn, omdat te weinig mensen het werk wil doen: het is zwaar - en soms zelfs gevaarlijk - werk en de werkdruk is te hoog. Maar de maatschappij moet wel blijven draaien, het afval moet nog steeds worden opgehaald en de vloeren schoongemaakt. Daar kunnen robots van toegevoegde waarde zijn, met applicaties die een proces tien tot honderd keer efficiënter maken.”

Toch is er nog veel terughoudendheid om robots in te zetten. Een van de speerpunten van Avular is dan ook om robotica meer te laten landen in de maatschappij. Maas: „De angst voor de technologie kunnen we doorbreken door de functies goed in te zetten zodat robots mensen ‘empoweren’ en als een extensie van jezelf werken, net zoals je laptop en je mobiele telefoon. Daarbij zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld via ChatGPT de interactie met robots te verbeteren, waardoor de nieuwe techniek ook meer verbinding kan creëren. Dat biedt allemaal mooie kansen.”

5G als gamechanger

Door de ontwikkelingen in connectiviteit kan robotica juist nu een vlucht nemen, legt Maas uit. „Om optimaal te werken, hebben robots een cellulair netwerk nodig. 5G biedt dat. Dat stelt ons in staat om grote hoeveelheden data heel veilig te delen via internet. Ook is het nu mogelijk om op afstand in te loggen om eventuele problemen op te lossen: dat scheelt enorm veel wacht- en reistijd. In de toekomst kunnen we 5G ook toepassen voor localisatie en daarmee een soort GPS ontwikkelen voor robots.”

Breder durven kijken

Maas denkt dat over vijf tot tien jaar robotica al heel breed wordt toegepast, in allerlei sectoren. Als dat goed gaat, zal het heel snel gaan schalen naar alle delen van de samenleving. „Over twintig jaar hebben we allemaal een robot die ons ondersteunt in het huishouden.” Voorwaarde is wel dat de bereidheid om in robotica te investeren en de technologie toe te passen zich positief blijft ontwikkelen. „In vergelijking met bijvoorbeeld Azië en de VS loopt Europa achter in zowel adaptatie als investeringen”, zegt hij. „Dat is jammer want hier lopen de allerbeste techneuten rond en de technologie ontwikkelt zich exponentieel. Als we breder durven kijken dan we nu soms doen, kunnen we de ontwikkeling van robotica versnellen, ten goede voor onze samenleving.”

Meer mogelijkheden

De toepassingen die Avular ontwikkelt voor en met klanten, laten zien hoeveel mogelijkheden robotica ondernemers nu al biedt. Ook – en misschien juist - voor het mkb, zegt Maas. „Robotica kan van waarde zijn in alle sectoren waarin schaarste van arbeid een rol speelt – en dat zijn er steeds meer. Tegelijkertijd kan het helpen bij het voldoen aan milieueisen, want robots zijn elektrisch en maken je proces efficiënter. Wees vooral niet te bang om het te gaan proberen. Ga eens praten met een bedrijf dat er verstand van heeft en ontdek wat er allemaal kan. Dat is meer dan je denkt!”

Over Albert Maas

Albert Maas is CEO van Avular. Het bedrijf werd in 2014 opgericht als spin-off van TU Eindhoven en is gespecialiseerd in mobiele robotica. In zijn schaarse vrije tijd werkt Maas met een team van TU Eindhoven aan de ontwikkeling van een elektrische auto om deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans. Meer weten over wat robotica voor jou kan doen? Je hoort het in onderstaande aflevering van De Verschilmakers.

Als de CSRD-richtlijn je niets zegt, is er werk aan de winkel

Iedereen moet duurzaam ondernemen, waar begin je?

Van kleine mailtjes tot gigantische datacenters en ChatGPT: technologische ontwikkelingen kosten bakken met energie. Hoe je doe je het nou goed als bedrijf op het vlak van duurzaamheid? En hoe start je daar als ondernemer mee? Dat bespreekt Vivianne Bendermacher dit keer met Jonathan Dul van WeTransfer.

Jonathan Dul
Foto: Jonathan Dul van WeTransfer.
Fotocredits: Olivia Grace / Phenster

De cloud klinkt dan wel alsof het in de lucht hangt, maar ondertussen verbruiken die datacenters enorme hoeveelheden energie en zorgen dat er weer CO2 vrijkomt. Genoeg reden voor Jonathan Dul om impact te maken binnen zijn mogelijkheden en werkveld op het gebied van duurzaamheid. “Ik dacht altijd dat ik genoeg deed door te werken op het gebied van duurzaamheid. Maar inmiddels denk ik, oké, wat is echt mijn toegevoegde waarde? Dus wat kan ik echt veranderen?”

“De ideale wereld is eigenlijk dat ik als duurzaamheidsmanager niet meer nodig ben” – Jonathan Dul, duurzaamheidsmanager bij WeTransfer

En daarvoor moet je als bedrijf aan de slag, op alle niveaus. Zeker met de CSRD-richtlijn die eraan komt. Dat gaat van kleine aanpassingen zoals het gebruik van pixels op je website tot onnodig mailverkeer, maar ook de inzet van hernieuwbare energie voor iedereen in jouw keten. En welke rol speelt AI en onderlinge samenwerking hierin?

Over Jonathan Dul

Als duurzaamheidsmanager maakt Jonathan Dul zich hard om voorloper te blijven op het gebied van duurzaam ondernemen. Ook door keuzes te maken, want je moet ergens beginnen als bedrijf. Benieuwd hoe en waar te starten? Je hoort het in deze aflevering van De Verschilmakers.

Technologie, kennis en topsport: een gouden combinatie

‘Bruggenbouwers helpen je verder te komen’

Hoe sleep je als topsporter die felbegeerde medaille in de wacht bij de Olympische Spelen? Voormalig topatleet Kamiel Maase ondersteunt TeamNL bij het vinden en toepassen van kennis, onderzoek en nieuwe technologie, om te zorgen dat de sporters nog meer uit zichzelf kunnen halen en optimale winst behalen.

Kamiel Maase
Foto: Voormalig topsporter Kamiel Maase helpt TeamNL optimaal presteren met behulp van technologie
Fotocredits: Phenster

“Aan het einde van mijn sportcarrière stond ik voor de keuze: wil ik verder in de academische wereld, of wil ik een andere uitdaging aangaan?” vertelt Kamiel Maase. Net op dat moment kwam bij NOC*NSF een functie vrij als prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling. “Een brugfunctie”, aldus Maase, “om de academische wereld en de wereld van topsport met elkaar te verbinden. De ideale baan voor iemand zoals ik, met een been in allebei.”

Netwerk van kennispartners

Dat was in 2009. Sinds die tijd heeft Maase gebouwd aan een indrukwekkend netwerk van kennispartners, zoals universiteiten, hogescholen en bedrijven. Doel is om hun wetenschappelijk gefundeerde kennis en innovatie waar mogelijk praktisch toepasbaar te maken voor TeamNL. “Ik zit niet zelf met de neus in de literatuur maar heb regelmatig contact met onze partners. TeamNL beslaat zo’n ongelofelijk breed gebied, van bridge tot basketbal en van zwemmen tot schaatsen, dat ik niet eens zou weten wát ik bij zou moeten houden!” zegt Maase lachend. Hij is daarom met name op zoek naar overkoepelende inzichten of ontwikkelingen op thema’s die voor heel veel sporten toepasbaar zijn. Denk aan slaap en dag- en nachtritme, belastbaarheid of voeding.

Focus op vrouwelijke topsporter

Ook een nieuw en groot thema is de vrouwelijke sporter. Maase: “De helft van de populatie van TeamNL is vrouw, maar veel onderwerpen die van invloed kunnen zijn op hun prestaties en welzijn blijven onbelicht. Daar willen we verandering in brengen.
Om te beginnen, met betere, laagdrempelige voorlichting voor de sporters zelf en hun coaches, nu nog vaak mannen. Blijven er vervolgens vragen over of spelen er problemen? Dan kunnen we doorverwijzen naar onze partners in het netwerk Sport en Gynaecologie. Veel van deze vrouwenartsen zijn zelf topsporter geweest en snappen daardoor beter wat dat van je vraagt. Bovendien willen we de vrouwelijke sporter een grotere rol geven bij onderzoek. Met aandacht voor vraagstukken die het verschil kunnen maken voor vrouwen maar ook voor een gelijkwaardige verdeling tussen man en vrouw bij alle nieuwe onderzoeken. Tot voor kort werd onderzoek namelijk voor 80 tot 90 procent uitgevoerd met mannen!”

‘De helft van TeamNL is vrouw maar veel onderwerpen die van invloed zijn op hun prestaties en welzijn blijven onbelicht’ – Kamiel Maase, prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF

De mens centraal

Sinds hij startte bij NOC*NSF heeft Maase de rol van technologie binnen de topsport zien veranderen: “De technologie heeft zich enorm ontwikkeld en is ook steeds dieper doorgedrongen in de sport. Videocamera’s van toen hebben plaatsgemaakt voor systemen die tot in detail laten zien hoe iemand beweegt. Binnen NOC*NSF hebben we een dedicated team om alle sporten te ondersteunen in het implementeren van dit soort technologische innovaties.”
Tegelijkertijd staat het voor Maase vast dat de mens altijd centraal moet blijven staan. “Naast de data op je tablet is wat je als coach waarneemt minstens zo belangrijk. Technologie kan je helpen om zaken te signaleren; als coach of sporter moet je vervolgens in actie komen en er iets mee doen.”

Odido support TeamNL

Als supporter van Nederlandse topsport is Odido al ruime tijd partner van TeamNL. Het bedrijf wil breedtesport beschikbaar maken voor iedereen met diverse initiatieven. Van innovaties om jongeren meer te laten bewegen tot ‘schermvrijdag’: Odido’s actie voor de Nationale Sportweek van NOC*NSF om meer bewustwording te creëren over het gebruik van digitale apparaten en de gevolgen van te veel schermtijd bij kinderen.

Meer weten over Odido als supporter voor alle sporters?

Kijk hier

Buiten gebaande paden

Wetenschappelijke kennis van buiten binnenhalen en praktisch toepasbaar maken, heeft zijn waarde al bewezen voor TeamNL. Maase: “Zo hebben we in de aanloop naar de Spelen in Tokio veel inzichten verzameld over wennen aan, trainen en presteren in hitte. Dat hielp om sporters en coaches zo goed mogelijk voor te bereiden.”
Buiten de gebaande paden denken en externe experts benaderen zou ook voor andere organisaties waardevol kunnen zijn, denkt Maase. “Om daarvan optimaal gebruik te kunnen maken, heb je mensen in je organisatie nodig die het contact kunnen leggen en de vertaalslag kunnen maken. Bruggenbouwers, dus. Dat is heel mooi werk, kan ik uit ervaring zeggen!”

Kamiel Maase

Als langeafstandloper vertegenwoordigde Kamiel Maase Nederland op drie Olympische Spelen en vestigde records op de 5, 10 en 30 km en de marathon. Sinds 2009 is hij prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF. Meer weten over hoe Kamiel de academische wereld met de wereld van topsport verbindt? Dat hoor je in aflevering 5 van De Verschilmakers.

NIS2: hackers zijn ook niet gek

Veilig en voorbereid op nieuwe wetgeving

Hoe zorg je er als bedrijf voor dat je data veilig blijft van hackers of kwaadwillenden? Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze aflevering van De Verschilmakers met Erik-Jan Frieser.

Erik-Jan Frieser
Foto: Erik-Jan Frieser over online veiligheid voor zowel kleine als grote bedrijven
Fotocredits: Phenster

Met zijn start-up zet Erik-Jan Frieser zich de afgelopen jaren in voor online veiligheid voor zowel kleine als grote bedrijven. Het uitgangspunt is de zwakke punten in cyberveiligheid te ontdekken en dan samen met aanwezige IT’ers een concreet stappenplan te maken om de gegevens veilig te stellen en daarmee meteen toekomstbestendig te zijn voor de nieuwste NIS2 regelgeving.

In het verleden deed Erik-Jan al ervaring op bij de grote techreuzen en nu doen ook kleinzakelijke bedrijven daar hun voordeel mee. Van ransomware tot phishing; hoe weer je je tegen hackers die pogingen doen toegang tot bedrijfsgegevens te krijgen? “Zo’n 98% van ellende vang je af door je techniek goed op orde te hebben, de overige 2% zit in de bewustwording van de mensen op de werkvloer.”

Ben jij als bedrijf of ondernemer al klaar voor NIS2 en weet je hoe je gegevens beveiligd? Ga meteen aan de slag met duidelijke handvatten uit deze aflevering van De Verschilmakers.

De toekomst van werk

Drink jij straks koffie met collega’s en klanten in de metaverse?

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze aflevering van de Verschilmakers met Shanna Bosmans. Als chief hybrid officer bij Microsoft houdt zij zich bezig met digitale innovatie op de werkvloer om het leuk, efficiënt en zinvol te maken, en de mens daarin centraal te houden.

Sinds twee jaar zit Shanna Bosmans in deze rol die in het leven werd geroepen bij Microsoft, ze is de eerste en al op vrij jonge leeftijd die zo’n positie bekleed. Hoe kwam ze daar? Door haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld verandert en de rol van technologie daarin ontdekte het belang van iedereen mee te nemen in die veranderingen. “Dat is mijn missie geworden”, deelt ze in deze aflevering van De Verschilmakers met host Vivianne Bendermacher.

‘Je ziet organisaties die veel op afstand samenwerken ook andere manieren vinden om elkaar te ontmoeten zonder daarvoor te hoeven reizen.’ – Shanna Bosmans, chief hybrid officer bij Miscrosoft

“Technologie kan al veel, dus het lastige is hoe je iedereen daarin meekrijgt”, aldus Shanna. Daarvoor is het belangrijk te kijken met wie je werkt, klanten of interne ontwikkelaars hebben hele andere behoeften en wensen op het gebied van communicatie bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor de samenwerking tussen verschillende generaties. Daarom is het volgens Shanna van groot belang te kijken naar de impact van technologie en hoe die inzetbaar is: “Naast generatieve AI is het leuk om een andere technologie te benoemen die ik denk ook van belang gaat zijn voor de toekomst en dat is de metaverse of eigenlijk het samenbrengen van de echte realiteit en de digitale laag daaroverheen.”

Weten hoe Shanna denkt dat de toekomst van werken eruit ziet en of we over 15 jaar nog wel met elkaar bellen? Dat en meer hoor je in aflevering 3 van De Verschilmakers.

“Wil je productiever zijn? Laat AI voor je werken!”

Van woningnood tot verspilling: zo maakt AI het verschil

Iedereen kent ChatGPT maar kunstmatige intelligentie is zoveel meer dan dat. Zo houdt AI-expert Maarten Sukel zich onder andere bezig met voorspellende modellen, die onder meer voedselverspilling helpen voorkomen. Waar kunnen we AI nog meer voor gebruiken?

Maarten Sukel
Foto: Maarten Sukel over de mogelijkheden van AI in je bedrijf
Fotocredits: Phenster/Ruby Cruden

Oplossingen bouwen voor problemen: dat heeft Maarten Sukel altijd al leuk gevonden. Tijdens zijn bachelor Informatiekunde kwam hij op die manier in aanraking met AI. “Woningnood was toen al een probleem, zeker voor studenten. Ik wilde de invloed van Airbnb op de woningmarkt zichtbaar maken en bouwde een systeem om in kaart te brengen in welke steden en stadsdelen studenten last kregen van de concurrentie met Airbnb. Zo ontstond mijn liefde voor het vakgebied.”

Voorkom verspilling

Inmiddels is Sukel bezig om zijn promotieonderzoek in machine learning aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden en werkt hij bij online supermarktketen Picnic als senior machine learning engineer. “Een van de projecten waaraan ik het meest heb gewerkt is een algoritme om te voorspellen hoeveel van de producten we gaan verkopen, om ze tijdig te kunnen inkopen”, vertelt Sukel die ook het maatschappelijk belang in het vizier houdt. “Inmiddels kunnen we dat twee weken van tevoren vrij nauwkeurig voorspellen. Het is een complexe balans: je wilt producten op voorraad hebben zodat klanten niet misgrijpen. Maar we willen ook duurzaam zijn en geen voedsel verspillen.”

Steeds meer niches

In zijn vakgebied volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Zo snel dat zelfs een zelfverklaarde ‘vakidioot’ als Sukel niet meer alle algoritmes kan bijhouden. “Ik houd het tegenwoordig bij mijn eigen niche. Collega’s doen dat ook en zo kunnen we elkaar grotendeels op de hoogte houden. Er komen ook steeds meer niches bij. Dat maakt mijn werk leuker maar ook complexer. Wat dat betreft, zouden best meer mensen mogen kiezen voor een carrière in AI. Er is werk genoeg!”

Effect op de arbeidsmarkt

De toegenomen focus op AI betekent ook dat er nieuwe banen ontstaan. Sukel: “Dat gebeurt op technisch vlak, natuurlijk. Machine learning engineer is zo’n nieuwe baan, die net als data engineer steeds populairder is. Maar ik denk dat er ook steeds meer functies zullen komen in het verlengde van de technologie. Denk aan een AI compliancy officer, om het gebruik van algoritmes aan aankomende wetgeving te laten voldoen.”

Impact op de maatschappij

Inmiddels raakt AI bijna alle aspecten van de samenleving. Sukel schreef er een boek over, De AI-revolutie, met de veelzeggende ondertitel: hoe kunstmatige intelligentie de maatschappij gaat veranderen (en daar nu al mee bezig is).

Ik ben gefascineerd door de dynamiek tussen technologie en maatschappij

“Ik ben gefascineerd door de dynamiek tussen technologie en maatschappij. Door de jaren heen heb ik best wat ervaring opgedaan met machine learning modellen, met wat wel en niet werkt. Die kennis wilde ik delen om ervoor te zorgen dat we de technologie op de juiste manier kunnen gaan inzetten. Iedereen kan een algoritme ontwikkelen; er is nog weinig regulatie en het is steeds makkelijker om überhaupt AI te gebruiken, zoals met tools als ChatGPT.”

Misvattingen over AI

Kennis delen is ook belangrijk om misvattingen over AI uit de wereld te helpen. Sukel: “Dat AI-systemen uit zichzelf dingen leren en binnenkort niet meer te stoppen zullen zijn, bijvoorbeeld. Maar een systeem bestaat gelukkig uit een heel klein stukje ‘brein’ met veel door mensen ontwikkelde software eromheen. Ook heeft de mens sowieso een belangrijke rol in het ontwikkelproces. We gaan weliswaar steeds meer samenwerken met AI om systemen te ontwikkelen, maar zelfs bij de meest geavanceerde systemen heb je nog altijd een mens nodig om het overzicht te bewaren en een kritische blik te bieden.”

Houd het simpel

Één van de grote voordelen van AI-systemen en AI-tools is dat ze mensen helpen om productiever te zijn. Dat betekent dat ze ook voor ondernemers heel interessant kunnen zijn, vooral bij repetitieve taken. “Breng je processen in kaart”, is dan ook Sukels advies. “Als je iets vaker dan vijf keer doet iedere dag, dan kun je dat waarschijnlijk beter automatiseren. Denk aan het opstellen van een offerte. Dat kost een mens veel tijd maar is voor een AI-tool zo gedaan.” Die tool kun je kopen of zelf ontwikkelen – de technologie wordt namelijk steeds toegankelijker en dankzij taalmodellen zoals ChatGPT hoef je ook niet meer te kunnen programmeren.

Tijdswinst als ondernemer

Zo houd je als ondernemer tijd over, om je te focussen op de relatie met de klant of andere projecten op te starten. “Maar die tijdswinst kun je ook gebruiken om minder te werken en te genieten van een kopje koffie in de zon”, besluit Sukel. “Dat is in deze tijden van drukke levens en burn-outs ook heel belangrijk!”

Maarten Sukel

Als senior machine learning engineer bij Picnic en auteur van het boek ‘De AI-revolutie’ is Maarten Sukel constant bezig met hoe AI de mens vooruit helpt en bijdraagt aan efficiënter werken. Hoe kun je daar als bedrijf je voordeel mee doen? Dat hoor je in aflevering 2 van De Verschilmakers.

Innovatie in de zorg

Hoe zorg je dat de mens centraal blijft staan te midden van alle technologie en innovatie?

Hoe kan technologie het verschil maken in de gezondheidszorg? Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze aflevering van De Verschilmakers met Bob Verhagen. Als gezondheidseconoom en oprichter van Buurtdokters weet hij als geen ander hoe de mens centraal blijft staan te midden van alle innovaties in de zorg.

In 2020 richtte Bob Verhagen Buurtdokters op toen hij zag dat innovatie in de huisartsenzorg moeilijk van de grond kwam. Enerzijds door schaarste in huisartsen, anderzijds door de schaalbaarheid van digitalisering en innovatie. Zo zocht hij naar een hybride vorm van zorg om zorgverleners én patiënten beter en efficiënter te kunnen bedienen in hun behoeften, fysiek én digitaal.

‘Als de achterkant, dus HR, kwaliteit en veiligheid van data op orde is, kan de huisarts zich weer meer richten op de patiënten’

Want, hoe kan de huisarts naast zorg voor patiënten en het praktijkhouderschap zich ook nog richten op verbetering, innovatie en dergelijke? Hoe krijg je verbetering eigenlijk geïntroduceerd? “Als de achterkant, dus HR, kwaliteit en veiligheid van data op orde is, kan de huisarts zich weer meer richten op de patiënten”, aldus Bob. “Een vaste huisarts heeft bewezen bij te dragen aan een langer leven, betere kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.”

Problemen

De twee problemen die Bob zag ontstaan waren allereerst dat jonge huisartsen zich niet meer wilden binden aan een praktijk. Daarnaast is er ook nog een chronisch tekort aan zorgverleners, terwijl patiënten ouder en daarmee kwetsbaarder worden. “Bovendien zijn er steeds minder jonge huisartsen die vaste praktijkhouder willen zijn. Juist een vaste huisarts weet wat zijn patiënten nodig hebben, maar ook wat het personeel nodig heeft en daarin kan voorzien. Als die vaste huisarts moeilijker te vinden is, is het ook moeilijk om als praktijk de stap naar innovatie te maken.”

Groot dromen

Om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken is er dus wel innovatie nodig. Hoe ga je daar mee om? “Tot nog toe zien we heel veel losse oplossingen. Dus werkt alleen een oplossing waarin het hele proces opnieuw georganiseerd wordt”, aldus Bob. “Ik geloof er zelf meer in dat je dat doet door vanuit binnenuit iets op te zetten wat een maatschappelijk doel heeft, maar wel op een schaalbare en duurzame manier georganiseerd is. Zodat je iets kunt bewijzen en dat uiteindelijk ook weer kunt gaan uitrollen naar meer huisartspraktijken in mijn geval.”

Podcast: De Verschilmakers

Hoe ziet de ideale huisartsenzorg eruit en hoe kun je pro-actief focussen op gezondheid in plaats van reactief op ongezondheid? Dat hoor je in de podcast.

Zo maakt Odido Business het verschil.

Het verschil maken. Dat is wat Odido Business doet. Elke dag weer. Voor kleine ondernemers en grote bedrijven. Voor ICT’ers en ZZP’ers. Dat doen ze met slimme oplossingen en door aandacht te besteden aan de Verschilmakers om hen heen. Ben jij benieuwd? Je leest er hier alles over.

Lees hier meer