Dit is een advertentie van lego.
De inhoud valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van NRC.
Advertentie
Lego

Lego® Talks: Seizoen 2 - Aflevering 4

Communitygevoel door iconen

In de vierde aflevering duikt host Rachel van de Pol samen met Martin Verschoor in de wereld van fandoms terwijl ze bouwen aan de X Wing Starfighter, bekend uit Star Wars. Ga je mee in deze fantasiewereld?

Seizoen 2 - Aflevering 1

Passie voor techniek

Host Rachel van de Pol spreekt met Pedro Jooren over de passie voor LEGO® sets die hij deelt met zijn zoon. En hoe vormt dit de basis voor Stichting de Steenfabriek, waar hij jong en oud kennis laat verbinden met techniek?
Seizoen 2 - Aflevering 2

Ontdekken door reizen

Deze aflevering bouwt Rachel van de Pol de Piramide van Gizeh met LEGO® in gesprek met Carolien Nederlof. Ze vertelt over haar liefde voor reizen en cultuur. Hoe beleef je samen de mooiste reiservaring?
Seizoen 2 - Aflevering 3

Verbinding door kunst

Rachel van de Pol bouwt met Cathelijne Blok een LEGO® set na die gebaseerd is op het bekende kunstwerk van Hokusai, terwijl ze vertelt over haar passie voor kunst. Wat is kunst nou eigenlijk en hoe zorgt dit voor verbinding?

De bouwstenen van je me-time 

Bouw je passie met bouwstenen

In een leven vol lijstjes met to do’s, agenda’s die je ook nog eens op elkaar moet afstemmen, zou je bijna vergeten om ook wat me-time in te lassen en je passie uit te oefenen. Met een LEGO® bouwset bijvoorbeeld. Steeds meer volwassenen ontdekken dat de ‘joyful focus’ van bouwen met LEGO stenen een positieve impact heeft op je stemming en op verbinding. Hoe werkt dat precies en waarom is het goed voor je geest?

Velen zullen het herkennen; de molen van het leven met alle verplichtingen die daar bij horen draait weer volop. Agenda’s stromen vol, om maar niet te spreken over de mailboxen. Notificaties in de telefoon draaien overuren. Toch is het ook belangrijk om geregeld even op de pauzeknop te drukken. Drie op de tien Nederlanders zeggen behoefte te hebben aan ontspanningsmomenten waarop ze offline gaan. Gemiddeld hebben we daar zo’n 27 uur per week voor over wanneer we onze professionele bezigheid, onze slaap en onze huishoudelijke taken aftrekken van de 24 uur die er in een etmaal zit.

LEGO ®
LEGO ®
LEGO ®
LEGO ®
< LEGO ®
LEGO ®

Meer volwassen LEGO bouwers

We hebben te weinig ontspanning, vindt de helft van de Nederlanders. Of tenminste: het lukt niet om voldoende rust in hun hoofd te vinden op die 3,8 uur per dag. We raken immers de hele dag overprikkeld door onze smartphones en laptops. Zo’n 48 procent van de Nederlanders vindt het lastig om zich volledig af te zonderen van de digitale wereld. En 51 procent van onze landgenoten is op zoek naar nieuwe ideeën om hun vrije tijd in te vullen. De zonet opgesomde percentages komen uit een onderzoek van studiebureau iVOX bij 1.000 Nederlanders, in opdracht van de LEGO Groep. Die interesse van de Deense speelgoedfabrikant in het vrijetijdsgedrag van volwassenen is niet toevallig, want het aantal volwassenen dat hun vrije tijd doorbrengt met LEGO bouwsets zit in de lift.

Concentratie, ontspanning én verbondenheid

Een belangrijke reden waarom volwassenen met LEGO stenen in de weer zijn, is het gevoel van mindfulness en verbondenheid. De bouwer is geconcentreerd bezig en toch werkt het ontspannend. Het is de combinatie van de twee die het verschil maakt: ontspanning alleen rukt je niet los en een te geconcentreerde bezigheid put je mentaal uit. De joyful focus van een LEGO set brengt een totale ‘ontprikkeling’ dankzij de juiste balans tussen ontspanning en concentratie. “Mensen zoeken afleiding in activiteiten waarbij ze mentaal tot rust kunnen komen”, zegt Vincent Andries, brand manager bij de LEGO Groep. “Een hands-on hobby waarmee ze zich bewust losmaken van onze hypergeconnecteerde wereld.”

“Mensen zoeken afleiding in activiteiten waarbij ze mentaal tot rust kunnen komen”

Thematisch relevante tijdsbesteding gebaseerd op passie

Er bestaan al meer dan honderd LEGO bouwsets die thematisch aansluiten bij de passies van volwassenen. Passies zoals reizen, gescheidenis, wetenschap, technologie, voertuigen,... verbinden volwassen met elkaar. Niet alleen bovenstaande passies doen dat maar ook Hollywoord-films bijvoorbeeld. Zo is er een set gecreëerd met als inspiratie Back to the Future. Films niet jou ding? Wat denk je van een LEGO Icons bouwdoos met de nieuwe Land Rover Classic Defender 90? Liever voor een passie voor kunst? Dan is de driemensionale van De grote golf van Hokusai wel iets voor jou! Voor muziekliefhebbers verscheen er een LEGO bouwset van een jazz kwartet in de winkels.

Ook heeft LEGO inmiddels een uitgebreide Botanical Collection voor mensen met groene vingers. Je vindt hier onder andere wilde bloemen, rozen en vetplanten in terug. “Men zegt dat vetplanten in de kamer je helpen om je te concentreren en we hopen dat deze set hetzelfde gevoel geeft”, zegt Anderson Ward Grubb, senior designer bij de LEGO Groep. “Het is een ontspannende en bewuste bouwervaring, die volwassenen helpt om zich af te sluiten van hun drukke leven en zich vooral opnieuw te concentreren op iets wat ze leuk vinden.”

Podcast

Mindfulness

In deze aflevering is vrijetijdsexpert Goof Lukken te gast bij Rachel van de Pol. Hij vertelt ons waarom actieve ontspanning zo belangrijk is. En wat de toegevoegde waarde is van het bouwen met LEGO® stenen.

Dé manier om samen je passie te delen.

Samen ‘geeken’ met entertainmentsets

Ben je gek van Star Wars, Harry Potter, Batman of Indiana Jones? Wat is er dan leuker om samen met vrienden te bouwen aan een LEGO® set gebaseerd op taferelen uit die entertainmentfranchises. Dé manier om samen je passie te delen.

Bij de afgelopen San Diego Comic-Con onthulde de LEGO Groep de nieuwe bouwsets van Chewbacca (de bekende fuzzball uit de Star Wars-films) en Star Wars: Ahsoka, de nieuwe tv-reeks die eind augustus verscheen op streamingplatform Disney+. Het zijn twee nieuwe sets die gebaseerd zijn op de inmiddels veertig jaar oude Star Wars-film Return of the Jedi.

De eerste is een reconstructie van het epische eindduel tussen Luke Skywalker en Darth Vader op de Death Star, met keizer Palpatine die het allemaal gadeslaat vanop zijn troon. De andere is eentje met een minifiguur van diezelfde Luke Skywalker op een speeder bike (die vliegende motorfietsen) tussen de bossen van de maan rond de planeet Endor. Eerder dit jaar verscheen ook al een nieuwe LEGO-set van het X-Wing-ruimteschip uit de Star Wars-franchise en LEGO versies van de helmen van Captain Rex en Clone Commander Cody, twee sleutelfiguren uit de twintig jaar oude animatiereeksStar Wars: The Clone Wars

Eindelijk een hobby

Meer dan genoeg vormen om het Star Wars-plezier tot leven te doen komen in de vorm van LEGO bouwsets. Sinds de LEGO System X-Wing Fighter uit 1999, kwamen er al meer dan vierhonderd LEGO sets uit A galaxy far, far away op de markt. Eerst gingen voornamelijk kinderen daarmee aan de slag, net als bij de allereerste LEGO sets rond Harry Potter die in 2001 verschenen, ervaren inmiddels ook veel volwassenen van de ontspanning tijdens nabouwen van de iconische sets.

Recent onderzoek van de LEGO Groep toont aan dat 70 procent van de volwassenen aangeeft dat ze te weinig hobby’s hebben. In deze hyperversnelde tijden is steeds meer behoefte ontspanning, iets waarmee we onze geest tot rust kunnen brengen. Bezig zijn met zo’n LEGO set, die automatisch een emotionele relevantie voor de bouwer krijgt omdat ze inhaakt op een geliefde entertainmentfranchise, is een ideale ontsnappingsroute uit de mallemolen van het dagelijkse leven.

LEGO ®
LEGO ®

Entertainmentexplosie

Het aanbod van LEGO sets gebaseerd op entertainmentfranchises is in de afgelopen decennia enorm verbreed. Het huidige aanbod bevat onder meer een LEGO diorama aan van de Batcave uit de filmklassieker Batman Returns. In de Indiana Jones-franchise vind je sets met twee scènes uit Raiders of the Lost Ark (1981) en eentje uit Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Ook van Rivendell het thuishonk van de Elven uit Lord of the Rings waar het genootschap van de ring werd gesticht, bestaat sinds 2023 ook een LEGO set. Uit de Marvel-franchise verscheen er een halve meter hoge Hulkbuster-editie van Iron Man en een helm van Black Panther.

LEGO ®

Wie niet zo fan is van scifi, avontuur of superhelden kan zich misschien wel vermaken met een display van het kantoor van de Dunder Mifflin Paper Company uit de komische tv-reeks The Office. En filmnostalgici vinden hun gading in een LEGO versie van de tijdreizende DeLorean-sportwagen uit Back to the Future.

Meer dan genoeg materiaal om er in je eentje enkele avonden mee zoet te zijn of samen met vrienden een gesprek aan de gang te houden. Over wat jullie favoriete Chewbacca-scène uit Star Wars is, bijvoorbeeld.

Podcast

De LEGO® fan

In de deze aflevering spreken we een echte LEGO fan. Hoe ziet de wereld van een volwassen LEGO fan eruit? We horen van hem waarom je nooit te oud bent om te spelen.

Helft van volwassen LEGO® bouwers stalt zijn bouwwerk uit

Van LEGO bouwset tot kunstwerk

Afgewerkte LEGO sets verdwijnen zelden uit het oog: de meeste bouwers stallen na afloop van het bouwen het eindresultaat uit in hun woning. In meer en meer moderne interieurs staat of hangt minstens één LEGO creatie.

De Amerikaanse doctoraatsstudent Truman Cheng was zomaar een beetje aan het dollen met LEGO bouwstenen, toen hij ontdekte dat het niet zo moeilijk was om een kunstwerk van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890) na te bouwen: stapel stenen van verschillende kleuren in willekeurige intervallen en je krijgt een effect dat min of meer te vergelijken is met de aparte schilderstijl van Vincent van Gogh: een variant op het pointillisme (met stippen in plaats van lagen verf op het doek), waarbij hij iets dikkere stippen – eerder korte strepen – aan zijn canvas toevertrouwde.

"Het penseelwerk in de maan en de wervelende wolk gaat in vele richtingen, dus je kunt creatief zijn"

Dat moet ook gemakkelijk met LEGO stenen kunnen, dacht Cheng. “Het penseelwerk in de maan en de wervelende wolk gaat in vele richtingen, dus je kunt creatief zijn”, legt hij uit. En gelijk kreeg hij, toen hij zijn idee voor een LEGO interpretatie van het beroemde schilderij Sterrennacht (1889) succesvol door het LEGO Ideas programma kreeg. In samenwerking met het MoMa-museum voor moderne kunst in New York (waar het originele werk sinds 1935 aan de muur hangt) werd het tot een LEGO set uitgewerkt.

Zelf een kunstwerk

De 3D – interpretatie van het beroemde werk van Hokusai maakt deel uit van de reeks Zesendertig gezichten op de berg Fuij. Met 1810 stenen worden er verschillende elementen getoond in LEGO De grote golf. Het kunstwerk was internationaal bekend door onder andere de spectaculaire golven. Deze waren één van de moeilijke aspecten uit te beelden met LEGO stenen.

Een LEGO bouwset zoals De Sterrennacht is een waar kunstwerk om na het volledig doorlopen van de bouwinstructies, aan een muur te worden op te hangen of in je interieur te plaatsen. Dat geldtook voor de kunstzinnige bouwdozen van de LEGO Groep, zoals de befaamde tong van The Rolling Stones die designer John Pasche in 1970 bedacht voor hun album Sticky Fingers, of De grote golf van Hokusai.

LEGO ®
LEGO ®

Niet beperkt tot kunst

Het mooie aan LEGO bouwsets is dat iedere creatie een kunstwerk kan zijn. Net zoals volwassen bouwers misschien ooit als kind trots hun werkstuk op een kast op hun kamer zetten, kan iedere bouwset voor volwassen LEGO bouwers in een boekenkast, kantoorvitrine of andere zichtbare ruimte thuis of op kantoor worden gezet. Heel wat volwassenen doen dat ook: uit een recent marktonderzoek leerde De LEGO Groep dat ongeveer de helft van alle volwassenen die met een LEGO set in de weer is geweest, hun eindresultaat uiteindelijk tentoonstellen in hun woning.

Steeds meer LEGO bouwsets spelen daar specifiek op in, niet alleen met een kunst- of designthema. Kijk bijvoorbeeld naar de inmiddels al zes verschillende Star Wars-helmen in LEGO stenen die al op de markt zijn: de sets komen allemaal met een standaard waarop vooraan een plastic kaartje staat met een beschrijving. Hetzelfde geldt voor het LEGO model van de Atari 2600-gameconsole dat op de markt kwam.

Sommige LEGO bouwsets worden al decennia getoond, zoals alle bouwdozen die rond een auto draaien. “Door het uiteindelijke bouwmodel in hun woning uit te stallen, zullen bouwers beter in staat zijn om de schoonheid van de wagen te waarderen”, zei Flavio Manzoni, Chief Design Officer bij de Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari, over een LEGO Technic bouwset met een Ferrari Daytona SP3.

Podcast

De LEGO® designer

Hoe komt een LEGO set tot stand? Hoe gaat het proces van een eerste idee tot een product dat in de winkel ligt? Dit soort vragen bespreken we in deze podcast met een LEGO designer Maarten Simons.

Vijf markante details in auto’s en motorfietsen van de Deense fabrikant

Van deze LEGO® bouwsets zullen petrolheads zeker genieten

LEGO ®

Motor met bewegende pistons

In de bouwsets van LEGO Technic zit vaak geavanceerde techniek aan de binnenkant, inclusief bewegende delen. Voor de Ferrari Daytona SP3 bouwdoos, waarin de iconische sportwagen op schaal 1:8 naar 3.778 LEGO stenen werd vertaald, betekent dat onder meer dat de V12-motor bewegende zuigers heeft. Knappe designkenmerken zijn de vlinderdeuren en het Ferrari-logo op het stuurwiel, want het oog wil natuurlijk ook wat.

LEGO ®

Offroad avontuur

De LEGO Groep brengt ook automodellen op de markt in de reeks van LEGO Icons, met meer aandacht voor de uiterlijke vorm. In die bouwsets is het niveau van detail zeer uitgesproken, ook op het gebied van de technische componenten. Een recente bouwset met een replica van de iconische Land Rover uit 1983 heeft bijvoorbeeld een werkende sturing. Zelfs het motorblok werd, zonder bewegende elementen evenwel, mooi nagebouwd in LEGO stenen. Wie het model nabouwt met de 2.336 LEGO onderdelen, kan ervoor kiezen om een strakke Land Rover Estate te bouwen. Of je voegt accessoires en een uitrusting toe voor een episch offroad avontuur met de Land Rover Classic Defender 90.

LEGO ®

Italiaanse rondingen

LEGO stenen zijn in hun diepste essentie hoekig, maar voor sommige bouwsets van LEGO Icons konden de designers niet anders dan speciale componenten met wulpse rondingen maken om het originele model naar bouwstenen te vertalen. Zoals een recente set van de Vespa 125, gebaseerd op de iconische Vespa Piaggio. Tussen de 1.106 bouwonderdelen zitten er heel wat die de bekende ronde vormen van dit stijlicoon vertonen. Bovendien werkten de LEGO designers nauw samen met ontwerpers van het Italiaanse merk om onder meer de bekende lichtblauwe pastelkleur van een van de eerste uitvoeringen te vereeuwigen. Ook zitten er veel charmante details in, zoals een mand met een bos bloemen en een reservewiel.

LEGO ®

Summum van motortechniek

Zelfs het summum in motortechniek, een bolide van Formule 1-raceteam McLaren uit 2021, werd onlangs in een LEGO model gegoten. De hele aandrijflijn van het model is aan de binnenkant volledig accuraat weergegeven – inclusief de ophanging en het differentieel – met de 1.432 LEGO componenten. En zoals we zonet al hebben opgesomd, heeft ook deze set van LEGO Technic een V6-motor met bewegende zuigers en een werkend stuurwiel.

LEGO ®

Geavanceerde motortechniek

In de LEGO bouwset van de BMW M 1000 RR is de geavanceerde motortechniek van BMW Motorrad meteen zichtbaar aan de buitenkant. Aan de zijkanten van deze LEGO Technic set met 1.920 bouwstenen op schaal 1:5 zie je onder meer de voor- en achterophanging. Het is een technisch authentieke replica die de designkenmerken van de echte motorfiets accuraat weergeeft, zoals het windscherm en het dashboard. Voor deze creatie werkten de LEGO ontwerpers samen met de Duitse constructeur.

Podcast

Podcast Vad3r

In de podcast Vad3r probeert Pepijn Lanen samen met andere bekende vaders uit te vogelen hoe het vaderschap in elkaar steekt. Hoe proberen zijn gasten elk op hun eigen manier de allerleukste en beste vader ter wereld te zijn?

In deze aflevering gaat hij in gesprek met singer-songwriter en rapper Glen Faria. Ze hebben het over de fashion keuzes van hun kroost, over het missen van een voorbeeld en hoe ze proberen de male box door te geven aan hun zoons. Niet te missen is het fragment waarbij Pepijn toelicht wat voor hem de charme van LEGO® is en hoezeer dit ook hem momenten van ontspanning geeft.

Besteed ook quality time met premium LEGO ® sets speciaal ontworpen voor volwassenen.

Van wereldwonderen tot film magie, onverschrokken ruimte onderzoek tot popcultuur iconen, luxe auto's tot architectonische meesterwerken, er is een LEGO set voor. Dus trek de stekker uit het stopcontact en kom tot rust.

Lees meer over LEGO voor volwassenen
LEGO and the LEGO logo are trademarks of the LEGO Group. ©2023 The LEGO Group.
LEGO and the LEGO logo are trademarks of the LEGO Group.
©2023 The LEGO Group.